Litouwen
Blijf op de hoogte en volg Corrie en Herman
18 Augustus 2012 | Litouwen, Nida
naar Gargzdai.
Bedoeling was te komen tot Klaipeda, een wat grotere stad aan zee.
In Polen weg nr 655, 653, 8. Omdat volgens de ANWB diesel in Litouwen een hoger bedrag per liter is, de tank in Suwalki zo vol mogelijk gedaan. Dat lukte niet helemaal, de diesel leek wte schuimen als zeepsop. 55,2 liter a PLN 5.69 per liter.(ongeveer 1euro42).
Bij de grens overgang Letland geen probleem.
A5-A1. Een goede weg. In een grote stad een slaapplaats zoeken, later op de avond was me wat teveel.
25 km voor Klaipeda zagen we een stadje met een kerktoren.
Net als in Frankrijk, proberen daar een plaats te vinden.
Dat ging gemakkelijk.
In de catacombe van de kerk was een avondwake, heel apart.
Leek een beetje volgens de Oosterse rite.
Aan weerszijde van de op koeling op gebaarde zaten drie rijen in zwart geklede mensen die soms met orgel muziek een soort van litanie zongen.
Avondeten mosterdsoep met brood en worst.
De volgende dag werd de overledene (1939-2012 zonder verdere datum) begeleidt door een zangeres op een soort van vedel, in een kist de catacombe uitgedragen, in een rouw auto met lopend gevolg weg gebracht. Toen begon ook de kerkklok droevig te luiden.
Door veel auto´s op het kerkplein konden wij toen ook later vertrekken. De ceremonie was van 8 tot ongeveer half tien.
Tijd is hier een uur voor Nederland.
Gereden 411 km.
Donderdag 16 aug 2012
Mijn Routeplanner (2010!) is wat verouderd. Daardoor ging ik in Klaipeda een rotonde op, waar ik de flyover had kunnen nemen. Het stadsverkeer is chaotisch druk, maar zie weinig schade.
Bij de veerpont naar schiereiland "curonian split national park" en bij de toegang tot het park konden we gelukkig met de pinpas betalen.
Ongeveer 1 km buiten Nida konden we parkeren en blijven slapen(6 euro). Op de stadscamping vroegen ze met korting kaart 28euro.
Avondeten:blik Paella van LeaderPrice (heerlijk)
Gereden 71 km.
Vrijdag 17 aug.
We hebben een druk programma:
Eerst een leerpad natuurwandeling door de duinen.
Het schiereiland zit aan de onderkant vast aan een stukje Rusland.
Gerookte vis (zeebaars?) gekocht in Nida.
Die met brood gegeten voor lunch.
Terug naar de veerboot (Klaipeda).
Weg nr A13
Door naar badplaats Palanga.
Weer een bewaakte parkeerplaats waar we kunnen overnachten (4 euro50).
Het is Vrijdagavond en het vakantie weekend gevoel is ook in deze badplaats duidelijk herkenbaar.
Avondeten: Corrie kebab, Herman patat met kruiden in plaats van zout.
Jammer dan: daarna zagen we een schaap aan een spit in een Armeens restaurant.
Gereden: 86 km
18 Augustus 2012 - 18:19
Nachtuil:
Hallo Herman en Corrie,
Ik geniet weer volop van jullie leuke verslagen maar Corrie waar blijven de foto's?
Maar zo te lezen genieten jullie wel van deze nieuwe ervaring,
wat een begrafenis is dat geweest voor mijn gevoel zo'n 50 jaar geleden gebeurde dat ook in nederland op deze manier.
En schuimende diesel......... geen problemen gehad met rijden?
Zal wel niet anders hadden wij het wel gehoord, via het verslag.
Zelf ben ik weer begonnen gisteravond wel weer even wennen, was een drukke week de flat van mijn ouders is nu leeg en mijn huis staat weer voller. En dus ook thuis alles opruimen ach zo blijf je bezig he.
Nu geniet van alles en tot mails -
19 Augustus 2012 - 11:40
Nico En Francien:
Hi Corrie en Herman
Leuk zo om julllie verslagen te lezen.
We blijven jullie volgen . Heel veel plezier nog en geniet ervan
Groetjes
Nico en Francien -
19 Augustus 2012 - 11:52
Nico En Francien:
Hoi Herman en Corrie
Maak eens een mooie foto van jullie camper dan kunnen we die ook een keer bewonderen
nog een goeie reis
groetjes