Thermoplies
Door: Herman
Blijf op de hoogte en volg Corrie en Herman
05 Oktober 2018 | Griekenland, Thermopílai
Van Paralia naar Thermopiles.
In Griekenland heeft deze laatste naam vele spellingen, weet niet wat de beste is.
Hiervoor waren we in Kastoria, daar waren veel winkels waar bont verkocht werd.
Nu zagen we tot ver buiten die plaats, langs de doorgaande wegen, veel ondernemingen in grote nieuwe panden waar bont kleding te koop wordt aangeboden.
Vroeger op school leerden we over de slag bij Thermopilay of zo iets (engels talig Thermopylae) waar in 480 v.C. 300 dappere Spartanen in eerste instantie de invasie van het Perziese leger uit Xerxes tegen hielden. Er staat een standbeeld voor Leonidas ter herinnering aan die nederlaag tegen het veel grotere invasie leger die daarvoor een ommetje maakten.
Bij vertrek uit Paralia was er regen en dat heeft onderweg nog een tijd geduurd.
Pas bij het afdalen uit de bergen bij Larissa werd het droger en deed de zon ook een geslaagde poging er doorheen te komen.
Waar we nu staan was vroeger een badplaats met een warme zwavelhoudende bron.
10 jaar geleden waren we hier ook toen waren veel gebouwen aan het vervallen.
Nu zijn er asielzoekers in onder gebracht en zijn er veel wooncontainers bij geplaatst.
Er stond een groot benzine station, dat is nu gesloopt.
We staan bij een van de voor ons gemakkelijke berijkbare bad plekken waar vandaan het bron water stroomt naar de Egeiesche zee. Op de vlakte staan ook doel palen waar de asielzoekers vertier kunnen vinden. De asielzoekers lijken zware moslim aanhangers en komen dus niet in de buurt van de openbare bad plaatsen. Waar de vorige keer er zeker 30 campers voor langere duur verbleven, lijken we nu de enige die hier op de vlakte overnachten.
Ons avondmaal : instant soep en gekookte maiskolf.
Totaal gereden 3475,6 km met rijtijd 64 uur 13 minuten
De locatie: 22.31'50.6'' Oost en 38.47'38.5'' Noord, op een hoogte van 31 meter